Het liefdesleven van pinguïns

Al een flinke tijd gonst het: pinguïns vertonen homoseksueel gedrag. Niet enkel in gevangenschap waar alleen vogels van hetzelfde geslacht bij elkaar zitten, zoals in een Duitse dierentuin, maar ook in het wild. Franse onderzoekers hebben nu aangetoond dat het wel wat genuanceerder ligt. Twee mannetjes, die eerder samen een geadopteerd ei uitbroedden en het jong verzorgden, bleken later toch (weer) een paar te vormen met een vrouwtje. En er zijn nog meer signalen dat de homoseksuele paarvorming niet zo absoluut is als gedacht.

Pinguïns

Niet alleen bij pinguïns overigens is homoseksueel gedrag geconstateerd, denk maar aan het geval van de necrofiele, homoseksuele wilde eend, die Kees Moeliker heeft beschreven. En er zijn meer diersoorten – ook zoogdieren – waarvan homoseksueel gedrag is gemeld. Maar voor de homoscene vormen de pinguïns wel een speciaal symbool. Op zich begrijpelijk dat sentiment, want als homoseksualiteit in de natuur voorkomt, is het bij de mens dus ook niet onnatuurlijk.

Is die rechtvaardiging wel echt nodig? Het lijkt mij niet, maar het helpt natuurlijk wel, dat besef ik ook. De mens is een diersoort die op verschillende punten uniek is. Wij zijn intelligent en kunnen over onszelf nadenken. We gebruiken taal en kunnen ons geheugen buiten onszelf vastleggen. Genoeg kenmerken die ons onderscheiden van onze mededieren, onnodig ze allemaal op te sommen.

Maar één kenmerk hebben we met alle dieren gemeen. Dat is dat al onze eigenschappen in onze biologie verankerd zijn. Daarmee bedoel ik niet dat we alleen maar bestaan uit een verzameling instincten. Maar alles wat we zijn is ontstaan gedurende de evolutie. Taalvermogen is een kenmerk van onze hersenen, hetzelfde geldt voor het vermogen te leren. Op die manier is ook homoseksualiteit een kenmerk dat in meerdere of mindere mate in onze hersenen genesteld is. Het maakt dus altijd deel uit van onze natuur. Of het verschijnsel bij andere diersoorten ook voorkomt, is dan helemaal niet belangrijk.

(Eerder geplaatst op mijn oude weblog op 19 januari 2011.)