Koor van vogels

Een set van 15 wenskaarten met enveloppen in een mooi doosje is verschenen op 28 februari 2019.

Een speelse poëziewedstrijd op een serie kaarten

In 1791 verscheen een boekje met houtsneden van vogels van de hand van de grote Japanse prentkunstenaar Kitagawa Utamaro (1753?-1806). De titel van het charmante boekje is Momochidori: kyōka-awase (百千鳥狂歌合). Letterlijk betekent dat “Honderdduizend vogels: een wedstrijd van gekke poëzie”. Honderdduizend (momochi) staat normaal gesproken voor ‘vele’, ‘talloze’ of ‘ontelbare’, maar omdat het gaat om vijftien prenten (op dubbele pagina’s) met ieder twee vogelsoorten, heb ik gekozen voor “Koor van vogels: een speelse poëziewedstrijd” als vertaling, mede vanwege de associatie met zingende vogels.

Van de vijftien dubbele pagina’s heb ik steeds één kaart gemaakt, met de afbeelding, de Japanse, Nederlandse en wetenschappelijke naam van de vogel, de gedichten in het Japans, de naam van de dichter en de vertaling. Op deze pagina komt straks meer achtergrondinformatie per kaart. Hier een voorbeeld van een van de kaarten in pdf. De kaart wordt zo gevouwen dat de prent op de voorzijde staat en de vouw boven. Als de kaart wordt open gevouwen staat boven de prent de uitleg en vertaling. De binnenzijde van de prent kan gebruikt worden om te beschrijven.

Kaart 12 als Nieuwjaarswens voor 2019

Op 31 december 2018 heb ik een voorproefje van de kaarten als Nieuwjaarswens voor 2019 per e-mailnieuwsbrief verstuurd. Deze kaart was nummer 12 met daarop afgebeeld drie (rots)duiven en twee ringmussen. Het feit dat volgens het bijbehorende gedicht de duiven Nieuwjaarsbonen pikken, was de reden om voor deze te kiezen. De kaart staat hier.

Vanaf wanneer zijn de kaarten verkrijgbaar?

De kaarten verschijnen op 27 februari en worden vanaf die datum uitgeleverd.
De prijs voor de set van 15 wenskaarten met enveloppen in een mooi doosje is € 15,-.
U kunt de kaarten nu al bestellen. Gebruik daarvoor a.u.b. het formulier hieronder.

  • Prijs: 19,50 €
  • Indien u de set toegezonden wilt krijgen, vult u hieronder dan a.u.b. het adres in waarnaar het moet worden toegestuurd. Voor een bestelling vanaf 2 sets worden geen portokosten in rekening gebracht.
  • Geef hier het adres op waar de set(s) naartoe gestuurd moeten worden.