Persbericht: “Nieuwe spannende roman”

Deze maand verscheen de nieuwe roman van Hub van Wersch Grijpen naar lucht – Fraude, moord en wetenschap. Het is een meeslepende roman die de strijd beschrijft tussen twee wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam: Stefan Smits en Robert Picard. Beide mannen willen professor worden.

Op het moment dat de benoeming speelt, onderzoekt Smits de grootste staking uit de wereldgeschiedenis. Dat is een staking in Mumbai (India). Aan die strijd nemen een kwart miljoen arbeiders deel. Die moeten in leven zien te blijven gedurende een staking die 1,5 jaar duurt. Ze hebben geen inkomsten en er zijn geen stakingskassen. De roemruchte stakingsleider, een gedreven arts die het altijd voor de arbeiders opneemt, wordt later gruwelijk vermoord.

Het onderzoek van Smits loopt zeer stroef. Hij worstelt met allerlei problemen. De Indiase overheid vertrouwt hem niet en probeert zijn onderzoek te dwarsbomen. Smits wordt ook tegengewerkt door de werkgevers in de textielindustrie en door diverse vakbonden. Vrienden heeft hij eigenlijk niet tijdens zijn onderzoek, wél vijanden. De problemen nemen toe als hij in Mumbai ook nog verliefd wordt op een Britse theologe. Het wordt steeds onzekerder of hij zijn onderzoek wel kan uitvoeren. Als dat niet lukt is zijn kans op een benoeming als professor verkeken.

Vanuit India kan hij alles wat er in Nederland gebeurt niet volgen. Het is 1986 en de communicatie is beroerd. Picard versterkt intussen zijn positie aan de universiteit en het is vrijwel zeker dat hij de nieuwe professor wordt. Maar dan gebeuren er vreemde dingen die de positie van Picard ondergraven. In het verre India hoort Smits daarvan maar hij moet zeer voorzichtig te werk gaan als hij van die geruchten gebruik wil maken. Klachten genoeg, maar geen spat bewijs. De zaak lijkt hopeloos.

Hub van Wersch kent de wereld van de wetenschap en kan daarover op pakkende wijze vertellen. De schrijver heeft zelf jarenlang in India gewoond. Het boek laat zien dat de drempel voor fraude in de wetenschap laag is, maar ook dat wie zich tegen fraude keert forse risico’s loopt. Daarnaast biedt het boek een diep inzicht in de Indiase samenleving. Een aanrader.

Download hier de omslag in hoge resolutie.

Grijpen naar luchtFraude, moord en wetenschap
Prijs: € 24,95
ISBN: 978-94-92513-08-3
Zie deze pagina voor meer informatie.