Een uitgave van sprookjes van Grimm

Update 8 september 2016: drie nieuwe omslagontwerpen. Zie beneden.

Eind 2016 verschijnt een uitgave van acht sprookjes van Grimm bij HaEs producties. Ieder sprookje is sfeervol verlucht met een prent van de Jugendstilkunstenaar Heinrich Vogeler. Hoe het een en ander vorm krijgt, staat nog niet vast. Op deze pagina kunt u de ontwikkelingen rond de uitgave volgen.

Het eerste ontwerp van het omslag is klaar. Het is nog niet gezegd dat dit ook het definitieve ontwerp wordt. Wel is al het sterke Jugendstil-karakter herkenbaar. Ik sta open voor commentaar. (Post van 4 oktober 2015)

Grimm

Omslagontwerp A

Als voorproefje hier alvast een van de acht illustraties (links), de plaat bij het sprookje “De sterrendaalders”. (Post van januari 2015)
En bewerkt in Photoshop (rechts) voor een mooier resultaat. (4 oktober 2015)00000008Sterrendaalders

De updates op deze pagina hebben een beetje stilgelegen, maar dat wil geenszins zeggen dat er geen vorderingen zijn gemaakt.

Het ontwerp voor het binnenwerk is helemaal afgerond in juli 2016. Ik heb gekozen voor een lettertype dat goed bij de aard van de tekst van de sprookjes en de Jugendstilplaten van Heinrich Vogeler past. De vormgeving is in de traditie van de “private presses”, zoals die aan het eind van de negentiende eeuw ontstond als revival van de traditionele drukkunst. (Door de industrialisatie was de drukkunst in de loop van de negentiende eeuw immers vervallen tot een zielloos procedé.) Voor de sprookjes heb ik gekozen voor de letter “Delphin” uit 1951 en 1955 van de Duitse letterontwerper Georg Trump. Daarbij heb ik gekozen voor initialen om de sprookjes mee te beginnen die ook goed aansluiten bij het karakter van het ontwerp. Hetzelfde geldt voor de ornamenten die de sprookjes afsluiten. Hier is een dubbele pagina te zien als voorproefje van het binnenwerk. Daarbij moet ik wel vermelden dat het papier niet zo wit zal zijn.Sprookjes Grimm 36-37

De sprookjes zijn trouwens opnieuw vertaald door Christiaan Constantijns en de uitleiding met toelichting op de platen en de Jugendstilkunst van Heinrich Vogeler in het algemeen is van de hand van Willem Jan Pantus. Voor deze uitleiding heb ik gekozen voor de “Diotima” uit 1948 en 1939 (de cursief) van de eveneens Duitse calligrafe en letterontwerpster Gudrun Zapf von Hesse. De initialen bij deze tekst zijn wat strakker, maar zijn ook Jugendstilontwerpen. Hieronder ook een dubbel pagina van de uitleiding.Sprookjes Grimm 72-73

Ten slotte ben ik ook weer met het omslagontwerp in de weer gegaan. Ik heb een aantal alternatieven gemaakt. Ik ben benieuwd naar welk ontwerp de voorkeur van de potentiële kopers uitgaat. Reageer a.u.b. met het nummer van het ontwerp in de reactieruimte hieronder.

Omslag Grimm B

Omslagontwerp B

Omslag Grimm C

Omslagontwerp C

Omslag Grimm D

Omslagontwerp D

Omslag Grimm E

Omslagontwerp E

Over de oplage en de prijs is nog niets definitief bekend. Ik streef naar een oplage van 150 genummerde exemplaren, maar dat is mede afhankelijk van de animo voor de voorintekening. De prijs zal waarschijnlijk ergens rond de € 25,- liggen, maar ook dat kan ik nog niet met zekerheid zeggen.

Na ontvangen feedback heb ik drie nieuwe omslagontwerpen gemaakt.

omslag-grimm-isadora

Omslagontwerp F

omslag-grimm-mizu

Omslagontwerp G

omslag-grimm-trinigan

Omslagontwerp H