Een bijzondere uitgave voor een bijzondere schrijver

In 1862 hield de gevierde auteur Jacob van Lennep een vermakelijke lezing. De tekst van deze lezing Een en ander over letters is nu mooi vormgegeven als geschenkboekje verschenen bij HaEs producties in een genummerde oplage. De prijs is € 12,95. Hieronder kunt u meer over deze bijzondere uitgave lezen en kunt u het boekje bestellen.

Lees de recensie van Arjan Peters in de Volkskrant: “Aan sommige boek­jes begin je omdat ze er mooi uit­zien.”
Er zijn nog een aantal exemplaren te koop. Direct naar het bestelformulier.

Bent u een boekhandelaar, neemt u dan rechtstreeks contact op om te bestellen met de boekhandelskorting.

Op 8 december 1862 hield Jacob van Lennep, die toen al lang de éminence grise van de Nederlandse literatuur was, een lezing voor de afdeling Letterkunde van de Koninklijke Nederlandsche Akademie van Wetenschappen (KNAW). De tekst van zijn lezing getiteld Een en ander over letters verscheen in druk in het jaarboek 1863 van de KNAW. Met deze uitgave verschijnt de tekst na 151 jaar opnieuw. De tekst is een juweeltje, maar hij gaat eigenlijk niet over wat de titel belooft.

Waar gaat Een en ander over letters dan wel over? Van Lennep beweert iets over letters te willen zeggen en hij begint over de wildgroei in het gebruik bij verschillende historieschrijvers van verschillende lettervormen als cursief, kapitaal, romein en gotisch. Maar al snel heeft hij het over de manier waarop geslachtsnamen gespeld worden en dan vooral het gebruik van het voorvoegsel van bij namen van adellijke oorsprong. Dat gebruik is hem een doorn in het oog. Hij eindigt met een pleidooi voor een correct gebruik van de apostrof. Opvallend is in ieder geval dat vrijwel alles waarvoor Van Lennep pleit, decennia later in het tegendeel is beslecht.

Jacob van Lenneps tekst is zeer vermakelijk en een plezier om te lezen. Een en ander over letters is 3000 woorden lang en beslaat in deze bijzondere uitgave twaalf pagina’s. De publicist en naamkundige Riemer Reinsma heeft voor deze uitgave een deskundige uitleiding geschreven. Het hele boekje telt daarmee veertig bladzijden. Om de kenmerkende sfeer van Van Lenneps tekst te bewaren, is de vormgeving in negentiende-eeuwse stijl gehouden.

colofon en numeroteur

Proefdruk van het colofon van Een en ander over letters en van de numeroteur. De grootte van de oplage is intussen vastgesteld op 400 exemplaren. Klik voor een vergroting.

Een en ander over letters is een aantrekkelijk vormgegeven boekje dat mede door zijn prijs een uitstekend geschenk voor de feestdagen vormt. De prijs is € 12,95. De hele oplage van 400 exemplaren is genummerd. Bijzonder aan dit boekje is namelijk ook dat het geheel zonder subsidie is geproduceerd.

U kunt het boekje bestellen door een mail te sturen naar info@haes-producties.nl.