Het geheim van Obama’s toespraken
Wat is het geheim van Barack Obama’s toespraken? Waardoor krijgt Geert Wilders zijn collega’s in de Kamer zo makkelijk op de kast? Op de conferentie Rhetoric in Society, 21-23 januari, staan ondermeer analyses van de welsprekendheid van deze politici op het programma. Lees verder…
Hoezo grammatica saai?
Al in de middeleeuwen deden schrijvers hun best om saaie leerstof als grammatica leuk te maken. Zo schreef Alcuin, de onderwijsminister van Karel de Grote, een grammatica en retorica in dialoogvorm. En Tiberius Donatus schreef een inleiding op de Aeneis, want ook dat was een retorisch werk. Lees verder…
BABELonische spraakontwarring
Drie belangrijke subsidies van ieder € 200.000 gaan naar Leiden. Doel van het EuroBABEL-onderzoeksthema is het bestuderen van met uitsterven bedreigde talen en de resultaten daarvan laten bijdragen tot de theorievorming over taal. In totaal zijn vijf projecten gehonoreerd. Lees verder…
De ontstaansgeschiedenis van het Nederlands
Het Standaardnederlands is een van de varianten die er bestaan in het Nederlandse taalgebied. Om de samenhang tussen alle varianten te kunnen begrijpen, moet je verder terugkijken dan het Middelnederlands. Dr. Michiel de Vaan gaat dat de komende jaren doen met een Vidi-subsidie. Lees verder…
Eeuwenoude brieven geven eindelijk inhoud prijs
Een brief met ingevouwen haarlok verzonden vanaf Sint Eustatius naar de geliefde thuis, lag eeuwenlang ongeopend in een Londens archief. Onlangs opende prof.dr. Marijke van der Wal deze gekaapte brief – een van de bijna 38.000. De activiteiten van haar onderzoeksprogramma komen vanaf deze week online. Lees verder…
Schrijven op het plastic van de oudheid
Op een Engels landgoed duikt een kist met beschreven potscherven op. Een groep Leidse papyrologen zet zich aan het ontcijferen en beschrijven van de ‘ostraka’ afkomstig van het eiland Elephantine in de Nijl nabij Aswan. Welke omzwervingen hebben ze gemaakt en welk verhaal vertellen ze? Lees verder…
Statenvertaling door vrijwilligers gedigitaliseerd
Binnen één jaar al werpt het grootste letterkundige vrijwilligersproject (zie: ‘Ghewillighen arbeyt was noyt pijn: gewilligen last woech noyt swaer’) in Nederland zijn vruchten af. Donderdag 22 mei wordt de Digitale Statenvertaling 1637 feestelijk geopend door prof.dr. Frits van Oostrom in het Trippenhuis van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. ‘Ik zou me een deserteur gevoeld hebben als ik niet had meegedaan’, aldus een vrijwilliger. Lees verder… of Alternatieve link…
Uniformiteit en diversiteit in het Nederlands
Taalhistorisch onderzoek in Europees perspectief is in het kort een definitie van de invulling die prof.dr. Marijke van der Wal geeft aan de KNAW-Mullerleerstoel, geschiedenis van het Nederlands. Van der Wal bekleedt deze bijzondere leerstoel sinds januari van dit jaar. Lees verder…
‘B-mails’ uit de middeleeuwen
In Noordwest-Rusland, geconcentreerd rond de stad Novgorod, vond in de middeleeuwen een levendige correspondentie plaats op stukjes berkenbast. Meer dan duizend van deze ‘b-mails’ zijn nu gefotografeerd, verder geanalyseerd en op internet gezet door een consortium van zeven onderzoeksinstituten. De Universiteit Leiden is daarvan penvoerder. Lees verder…
Hoe standaard is het Standaardnederlands?
De Nederlandse standaardtaal zou in de zeventiende zijn ontstaan en in grote lijnen vorm hebben gekregen. In het onderzoek daarnaar is steeds gekeken naar het taalgebruik van hoogopgeleide mannen uit voornamelijk de provincie Holland. Maar hoe zit het met het taalgebruik van al die andere mensen en in andere provincies? De Nijmeegse neerlandicus dr. Gijsbert Rutten is naar Leiden gekomen om dat met een Rubiconsubsidie uit te zoeken. Lees verder…